Iraq. 2011. El director del Festival de Curtmetratges de l’Iraq, Nizar Rawi, prepara la segona edició del certamen a Bagdad. Un dia, mentre revisa la llista dels curts participants, s’adona que només ha estat enviada una comèdia estrangera i que ni tan sols és divertida, així que decideix reunir un grup de gent per rodar la primera comèdia a l’Iraq en 30 anys .

El protagonista d’aquest migmetratge de 30 minuts és el propi Nizar Rawi, el director real del festival iraquià. Rawi i Lander Camarero, el director d’A Serious Comedy, van coincidir fa uns anys a Palermo, durant un festival de documentals en què Rawi formava part del jurat i Camarero participava amb una pel·lícula. “Fa 30 anys que no es roda cap comèdia a l’Iraq”, li va dir Rawi a Camarero i, poc temps després, estaven preparant aquest projecte junts. Van rodar entre l’Iraq i Navarra i ja han aconseguit que la primera comèdia iraquiana en trenta anys haja passat per festivals de cinema com el de Màlaga o Sant Sebastià.

A serious comedy (Lander Camarero, 2014)

A la fi de 2014, una cadena iraquiana va emetre una comèdia televisiva que s’enfrontava al terrorisme i a l’Estat Islàmic amb la sàtira Estat Mític. Es va convertir en un èxit des del primer episodi. Ali al Qassem, el director de la sèrie, explicava en una entrevista: “Tots hem de defensar aquest país. Nosaltres no sabem emprar armes, però podem almenys ajudar a liquidar l’Estat Islàmic amb el nostre treball”. I en aquesta lluita participen també activament Camarero i Rawi amb A Serious Comedy.

Per Rawi, una comèdia “no és només la que aconsegueix fer riure a les persones”. A Serious Comedy és molt més que una bona estona a la sala de cinema. És una pel·lícula sobre política, sobre cinema i sobre la importància de recordar a la gent que allò políticament correcte és no perdre mai el sentit de l’humor.

Lander Camarero (Bilbao, 1981) és llicenciat en Comunicació Audiovisual, i ha treballat principalment com a guionista, ajudant de direcció i muntador. El 2012 dirigeix ​​What about Columbus, sobre la diferent interpretació d’un mateix tema per directors de diferents cultures. El seu curtmetratge A Political Story (2013) explica la història d’una estudiant de cinema que, cansada de l’esnobisme dels seus companys de classe, decideix rodar una pel·lícula políticament compromesa.

A Serious Comedy forma part de la secció oficial del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que se celebrarà a la Filmoteca de València del 5 al 15 de novembre.

A SERIOUS COMEDY | Lander Camarero · Espanya-Irak · 2014 · 30 min