“La primera vegada que va veure l’illa, Marini estava cortesament inclinat sobre els seients de l’esquerra, ajustant la taula de plàstic abans d’instal·lar la safata de l’esmorzar. La passatgera ho havia mirat diverses vegades mentre ell anava i venia amb revistes o gots de whisky; Marini es demorava ajustant la taula, preguntant avorridament si valdria la pena respondre a la mirada insistent de la passatgera, una americana de les moltes, quan en l’oval blau de la finestreta va entrar el litoral de l’illa, la franja daurada de la platja, turons que pujaven cap a l’altiplà desolat”. Així comença La isla a mediodía relat curt del llibre de contes Todos los fuegos el fuego, de l’escriptor argentí Julio Cortázar, que Philippe Prouff adapta en aquest migmetratge de 38 minuts.

Marini, assistent de vol en la línia París-Beirut, albira l’illa de Xiros, de la qual queda enamorat quan el seu avió sobrevola Grècia al migdia. En aquest just moment, l’illa es converteix en el seu objecte de desig i Marini s’endinsa en un laberint d’obsessió.

L'illa a migdia (Philippe Prouff, 2014)

Adaptar una obra de Cortázar no ha de ser tasca senzilla, amb les seues metàfores, les seues al·lusions polítiques i filosòfiques, la seua manera d’escriure i de pensar. No obstant això, L’illa a migdia (2014) de Prouff és un preciós homenatge a l’escriptor argentí.

Philippe Prouff és director i guionista. Va començar la seua carrera com a fotògraf i primer assistent de direcció. Entre els seus treballs com a director podem trobar obres documentals i de ficció, com La Leçon de danse (2006), curtmetratge de cinc minuts en què un jove ens ensenya uns quants passos de ball en un pla fix, sense música de fons, el que ens mostra el personatge en una situació una mica absurda, per després reproduir-los al so d’un tema d’electrònica. Aquest curtmetratge va ser seleccionat en multitud de festivals i va obtenir el premi de la crítica al Festival d’Osca en 2007.

L’illa a migdia va ser seleccionada en la passada edició del Clermont-Ferrand, en la seua secció nacional i forma part de la Secció Oficial a la VIII edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que se celebrarà del 5 al 15 de novembre a la Filmoteca de València.

L’ILLA A MIGDIA | Philippe Prouff · França · 2014 · 38 min