A l’alba, durant aquelles hores de calma en les quals quasi ningú s’ha llevat encara, un home recull algunes flors del seu jardí per a preparar un bell ram amb una gran dàlia rosa en el centre. Al tornar a sa casa, la seua dona ha mort. Així comença la silenciosa i tendra Petit Matin, del director francès Christophe Loizillon.

Sense ornaments que entorpisquen la naturalitat de la posada en escena, la trama es divideix en petits capítols en els quals es mostra a l’espectador com afecta la pèrdua d’un ser estimat a les vides dels protagonistes. La càmera adopta un punt de vista subjectiu i acompanya als personatges al llarg de la pel•lícula.

Loizillon sembla voler fer recordar que la mort és un fenomen quotidià, que arriba sense avisar, a trenc d’alba, quan tot comença de nou, quan tot segueix girant. I tot i així, alguna cosa sí que s’atura en les vides de Léon, Alice, Wallace o la gran dàlia rosa.

Aquest migmetratge proporciona una grata sorpresa a l’espectador quan s’adona de que a Léon, l’ancià del ram de flors, l’interpreta Philippe Laudenbach, un dels grans actors de la història del cinema gal. Laudenbach treballà amb Truffaut en Vivamente el domingo (1983) o amb Resnais en Mi tío de América (1980). L’any 2010 interpretà el paper de Célestin en De dioses y hombres, de Xavier Beauvois. A més de Laudenbach, aquest petit film conta amb la participació de l’actor i director francès Mathieu Amalric qui, a més de participar en pel•lícules rodades en la seva França natal, ha treballat amb Spielberg en Munich i fou aclamat per la crítica i el públic pel seu paper en La escafandra y la mariposa, de Julian Schnabel, paper que li va valdre el Premi César com a millor actor l’any 2008.

Christophe Loizillon debutà com a director de cinema a mitjans dels 80 però ha treballat com a productor, guionista i actor. El seu primer llargmetratge Le silence de Rak fou editat en 1996. A més de Les Mains, dirigí els curtmetratges Les pieds i Les visages, que es poden veure al seu canal de Vimeo.

Petit matin forma part de la Selecció Oficial de la VI edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 8 al 17 de novembre a València.

PETIT MATIN | Christophe Loizillon · França · 2012 · 34 min

2 comentaris

  1. Pingback: Programa martes 12 de noviembre | La Cabina
  2. Pingback: Programa miércoles 13 de noviembre | La Cabina

Comments are closed.