“Perquè tots els grans homes són jueus: Woody Allen és jueu, Spielberg és jueu, Einstein és jueu, ¡Jean-Jacques Goldman és jueu!”

Després de divorciar-se de la seua dona, el pare de Benjamin no vol marxar de casa sense recordar-quins són els seus veritables orígens. La seva mare és catòlica, però el seu pare insisteix que Benjamin ha de saber que la sang del poble jueu recorre cada centímetre del seu cos. A partir d’aquest moment, Benjamin, que és encara un xiquet, assumeix la seua nova qualitat com si d’un superpoder es tractara. Però, a poc a poc, s’adonarà de que ser jueu no és tan bo com imaginava. I Benjamin, com Superman, intentarà descobrir l’origen d’aquesta espècie de qualitat sobrenatural.

Superman no es judío (... y yo, un poco) (Jimmy Bemon, 2014)

Aquesta és una comèdia sobre els prejudicis infundats, la importància de l’elecció religiosa o de la religió heretada, el pes de la tradició familiar i, sobretot, el respecte a la diferència a través de la mirada d’un xiquet i la seua evolució fins l’etapa adulta. Posseeix un guió deliciós, amb ocurrències i discursos basats en clixés històrics als que Jimmy Bemon, el responsable d’aquest migmetratge punyent i divertit, els dóna un pas més enllà.

Superman no es judío (… y yo, un poco) (Superman n’est pas juif (… et moi, un peau)) sorgeix d’un llibre il·lustrat de títol homònim, publicat el 2013, que Bemon va escriure en col·laboració amb la dibuixant Émilie Boudet. Bemon (1977) és director i guionista de cinema i televisió. Format al Centre Européen d’Écriture audiovisuelle (CEEA) de París, va dirigir el seu primer curtmetratge, L’esprit ouvert, en 2004. Poison d’avril (2006), la seua segona incursió cinematogràfica, va obtenir nombrosos premis en diferents festivals. Bemon és també cofundador del col·lectiu de directors i guionistes La Squadra.

Superman no es judío (… y yo, un poco), és el primer migmetratge de Bemon que, amb alguna que altra referència autobiogràfica, es riu de les qüestions més serioses que, potser, no són tan serioses en absolut.

Aquest migmetratge de 30 minuts forma part de la Secció Oficial de la VIII edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que se celebrarà del 5 al 15 de novembre a la Filmoteca de València.

SUPERMAN NO ES JUDÍO (… Y YO, UN POCO) | Jimmy Bemon · França · 2014 · 30 min