En la França de Charles de Gaulle, mentre els estudiants cerquen la platja sota les llambordes de París, un grup de xiquetes i adolescents embarassades viuen recloses en un internat catòlic. Marianne té 19 anys i, com la resta de les xiques, guarda un secret que no ha d’arribar més enllà dels murs de l’internat. Cadascuna d’elles posseeix una història diferent les famílies de la qual han silenciat, pel bé de la seua posició social i perquè l’avortament, il·legal a França fins a 1975, no és una opció que es contemple.

La reclusió en convents de xiquetes embarassades i mares solteres és un assumpte que el cinema no ha oblidat. El documental Conventos de la vergüenza (Christopher Weber, 1999), The Magdalene Sisters (Peter Mullan, 2002) o Philomena (Stephen Frears, 2013) són pel·lícules que aborden i denuncien l’abús, el maltractament i el silenci forçat al que es va sotmetre a milers de xiquetes i dones en aquestes cases de religioses, que van abundar a Europa al llarg de 150 anys. Un reflexiu llargmetratge de 2015, Les innocentes (Anne Fontaine), tracta aquest assumpte des d’una altra perspectiva. En la pel·lícula de Fontaine, les dones embarassades són les mateixes monges del convent que, després de patir diverses violacions per part dels soldats russos una vegada finalitzada la II Guerra Mundial, se cenyiran a les mateixes normes que en la resta d’aquestes “cases de Misericòrdia” dissenyades per a les joves de “moral irresponsable”, com les protagonistes del migmetratge Un grand silence.

Julie Gourdain va nàixer a París, en 1986. Va estudiar Teoria Cinematogràfica en la Universitat París VII. Gràcies a un programa d’intercanvi, va realitzar un curs acadèmic en la Wesleyan University de Connecticut, al que seguiria un Màster en Direcció en la ECAL/HEAD de Lausanne, a Suïssa. Un gran silenci (Un grand silence) és la seua opera prima.

Un gran silencio forma part de la Secció Oficial en la IX edició del Festival Internacional de Mediometrajes La Cabina, que se celebrarà en la Filmoteca de València del 3 al 13 de novembre.

UN GRAN SILENCIO | Julie Gourdain · França/Bèlgica · 2015 · 30 min