Una nit, un jove espera una trucada. Una senyora major teixeix alguna cosa inconcreta. Algú plora mentre li donen un massatge. Un grapat de persones aprèn l’idioma local. No és una nit qualsevol: en el nord de Noruega, el sol no apunta per l’horitzó entre novembre i gener.

Existeixen geografies on la nit és capaç de durar dos mesos, i fins a allí ens porta ‘Without Sun’. Un migmetratge documental construït en  la vida de persones que conviuen amb la foscor diàriament. Que la porten dins sense voler-ho, sense poder evitar-ho. Fresc de paisatges interiors que ens parla de com la naturalesa afecta a l’ésser humà més del que solem imaginar.

La nit polar –que dura de forma diferent segons les regions àrtiques de la terra- pot provocar trastorn afectiu estacional (TAE), un estat proper a la depressió marcat per la meteorologia que planeja, de forma sinuosa, sobre el que veiem en ‘Without Sun’. “El cecs sabem què se sent. Només aleshores et trobes vivint en la foscor eterna”, diu un dels personatges del film de Paul de Ruijter.

“Aquesta pel·lícula va començar a créixer lentament durant els meus viatges a Noruega”, explica el director. Era el seu treball de graduació en la Netherlands Film Academy, i ho va rodar durant sis setmanes en el nord de Noruega. “Ara m’adone de l’impacte que van tenir en mi aquestes àrees i les seues particularitats naturals. La foscor perpètua em va provocar una de les experiències emocionals més intenses de la meua vida. I quan vaig parlar amb persones del carrer, em vaig convèncer que afecta als sentiments. A voltes sentia que la vida havia sigut arrancada d’aquell lloc”, confessava en el crowdfunding amb el qual el seu equip va intentar sufragar part de la seua estada en tan àrides latituds.

‘Without Sun’, formarà part de la secció oficial en la X edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 16 al 25 de novembre en la Filmoteca de València.

WITHOUT SUN | Paul de Ruijter · Holanda · 2016 · 30 min.