- La humorista i presentadora María Juan serà l’encarregada de conduir la gala, que començarà el 9 de novembre, a les 20 hores, al Teatre Talia
- La Cabina ha arribat a una aliança amb València Capital Mundial del Disseny 2022
- El festival ha programat la projecció de migmetratges a dos centres penitenciaris i acollirà un congrés dedicat a Luis García Berlanga
Hui s’ha celebrat la conferència de premsa de la XIV edició de La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València, programada del 9 al 19 de novembre i organitzada per la Universitat de València, a través de l’Aula de Cinema. A la presentació als mitjans, celebrada a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, han assistit la vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba, el director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’Institut Valencià de Cultura, José Luis Moreno, la regidora d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Maite Ibáñez, la directora del festival, Sara Mansanet, i l’artista creadora el trofeu de La Cabina 2021, Nuria Riaza.
El festival projectarà un total de 24 migmetratges a competició de 13 nacionalitats diferents, entre Secció Oficial (pel·lícules de ficció que s’exhibiran a La Filmoteca) i Amalgama (pel·lícules de no ficció i altres llenguatges que, un any més, tindrà el Centre Cultural La Nau com a seu). La Cabina presenta 15 estrenes internacionals en les seues seccions a concurs.
La Filmoteca també acollirà la secció Inèdits, migmetratges d’altres èpoques que no han tingut una distribució comercial i que el festival La Cabina rescata per a mostrar-les al públic en pantalla gran. En aquesta edició, Inèdits projectarà migmetratges de Lucile Hadzihalilovic, Athina Rachel Tsangari, Pier Paolo Pasolini, Adina Pintilie i George A. Romer.
Entre les novetats anunciades, destaca l’aliança amb València Capital Mundial del Disseny 2022, les projeccions especials de tres documentals i el congrés en homenatge a Luis García Berlanga, que tindran lloc al Centre Cultural La Nau, així com la projecció de migmetratges de la Secció Oficial a dos centres penitenciaris com a aposta per la tasca social de la cita cultural.
El festival inaugurarà la seua catorzena edició el 9 de novembre al Teatre Talia amb una amfitriona d’honor, la humorista i presentadora María Juan. A partir de les 20 h, La Cabina començarà una edició molt esperada després de les restriccions de l’any passat a causa de la covid-19. L’estrena en la gala del migmetratge Histoires d’entrejambes (Crotch Stories), de Myleine Guiard-Schmid, obrirà les projeccions del millor cinema internacional de 30 a 60 minuts que, fins al 19 de novembre, es concentrarà a València.
En la presentació davant els mitjans, Ester Alba, vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, ha destacat la consolidació del festival, promogut per la Universitat, que promou el migmetratge, “un format que no troba fàcilment distribució comercial, com sí que ho fa el llargmetratge o el curtmetratge”. A més, ha recalcat que la Universitat és una de les seus del festival. El Centre Cultural La Nau, com cada any, acollirà un dels cicles del festival, en concret la secció ‘Amalgama’, que començarà el 10 de novembre. A més, La Nau acollirà les tres projeccions especials i el congrés Mediterrani, festa i carnestoltes. En homenatge a Luis García Berlanga, que se celebrarà el 18 de novembre. I una altra seu cultural universitària, el Jardí Botànic, acollirà la cloenda de La Cabina, el dia 19, a les 20 hores.
José Luis Moreno, per la seua part, ha ressaltat la gran tasca que el festival de migmetratges La Cabina porta fent durant 14 edicions de “posicionar València com un referent en l’exhibició i defensa d’aquest format cinematogràfic”.
La Mutant torna a ser seu de Carn Crua on Tour, Fashion Films i AulaCabina. Maite Ibáñez, de la regidoria de la qual depèn el teatre, ha definit el festival de migmetratges com “un punt de trobada entre diferents disciplines com la música (amb la secció Visuals), la ràdio (amb Carn Crua on Tour), la moda (Fashion Films), l’alfabetització audiovisual (AulaCabina) i les arts plàstiques (a través del trofeu i la cartelleria); a més de ser espai en què s’integren diferents tipus de públic”.
La directora de La Cabina, Sara Mansanet, ha revelat les novetats de la catorzena edició del festival, com l’augment del nombre de centres penitenciaris als quals acudirà el festival per a projectar migmetratges, amb la qual cosa es reforça el seu compromís cultural i social gràcies a la col·laboració de l’Associació Àmbit.
El documental del periodista, director i guionista Javier Tolentino, Un Blues per a Teheran, preseleccionat als Goya 2022 com a Millor Llargmetratge Documental, forma part de les projeccions especials de La Cabina 2021. Tolentino té una llarga i estreta relació amb el festival, ja que ha format part del jurat en anteriors edicions i va impartir un seminari de periodisme cinematogràfic. Les Sinsombrero 3. Las exiliadas, de Manuel Jiménez, Tània Balló i Serrana Torres, també formarà part d’aquestes projeccions especials que tindran lloc al Centre Cultural La Nau. Aquest tercer episodi de Las Sinsombrero aborda la vida i obra d’algunes de les artistes i intel·lectuals espanyoles que, quan va acabar la Guerra Civil, es van veure obligades a fugir d’Espanya rumb a un exili que va durar moltíssim més que no esperaven, obligant-les a començar de nou, tant en l’àmbit personal com en el professional. Després de la projecció, hi haurà una taula redona amb Manuel Jiménez i Cristina García Pascual, moderada per Adela Cortijo, directora del Servei de Cultura de la Universitat de València. Finalment, també s’ha programat el documental Que sirva de ejemplo, de Sofía Castañón, que posa en diàleg 10 persones que, des de diferents àmbits de la cultura, reflexionen sobre què és l’heteronorma. Aquesta projecció serà seguida d’una taula redona en què participaran Rubén Serrano i Sofía Castañón i moderarà la periodista Patricia Moreno.
Mansanet també ha anunciat l’acord a què ha arribat el festival amb València Capital Mundial del Disseny 2022, que s’encarregarà d’atorgar el premi a la persona que reba el guardó al Millor Cartell decidit pel jurat d’aquesta edició. Finalment, ha destacat el congrés internacional en homenatge al centenari del naixement del cineasta valencià Luis García Berlanga “Mediterrani, festa i carnestoltes”, organitzat per la Càtedra Berlanga de CEU UCH i que es completa amb la projecció de Se vende un tranvía i la taula redona posterior “Diàlegs sobre Berlanga i cinema”, amb Josefina Molina, Cecilia Bartolomé, Rosana Pastor i Àuria Ortiz.
L’artista Nuria Riaza crea el trofeu de La Cabina 2021
Núria Riaza també ha revelat el trofeu que ha creat per als films que aconseguisquen el premi al Millor Migmetratge de Secció Oficial i Millor Migmetratge Amalgama.
L’obra de l’artista se centra en el paper real que ha tingut la figura de la dona en contextos en què la història (i la memòria) l’han silenciada. En la forma com s’ha devaluat qualsevol manifestació creativa feta pel gènere femení, que s’ha titllat d’entreteniment i no d’art, passant a formar part del folklore.
En els seus projectes, dona molta importància a mitjans d’expressió manuals com el brodat, el dibuix i la ceràmica. Esdevenen un pont directe de connexió amb les nostres arrels.
Ha treballat per a clients com la Fira del Llibre de Madrid, Warner Music Spain, Diesel, Oysho, Calzedonia, Penguin Random House, CNN, The Lily (Washington Post), Suárez, Leclerc, Universitat Internacional de Catalunya, ANTI Records, Casio, Little White Lies, Òpera Nacional de Munic, Panenka, Glamour, Vanidad, Cinemanía, The Atlantic, Open Air St. Gallen… I ha exposat tant individualment (en galeries com Plastic Murs, Pepita Lumier o Miscelanea Barcelona) com de manera col·lectiva (Art Contemporani de la Generalitat Valenciana IV, Mujeres en Arte Amalia Avia, Drawing Room Art Fair, Ocultas e Ilustradas…).
La XIV edició de La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València està organitzada per l’Aula de Cinema del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València i la Fundació General de la Universitat de València, amb la col·laboració de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, a través de l’Institut Valencià de Cultura, i la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Regidoria d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Diputació de València, i amb el patrocini oficial de Caixa Popular i Cerveza Turia.