La relació entre el cinema i la música ha sigut sempre molt estreta. Sobretot des que en la dècada dels 50, els directius de Hollywood (i, més en concret, els de Paramount) van descobrir el rendibles que eixien les pel·lícules de ja Elvis Presley. Deu anys abans, Louis Jordan feia curtmetratges per a les seues cançons. I abans que ell, Carlos Gardel va teatralitzar el tango en ‘El Carretero’, una de les primeres pel·lícules sonores del cinema llatinoamericà en la dècada dels 30. Ells pugnen amb el que s’ha donat a conéixer com a origen del videoclip: Elvis i ‘Jailhouse Rock’, en 1957. Ens situem lluny del debat al voltant del primer videoclip de la història (que també inclou a Queen, los Beatles o Ricky Nelson), y ens centrem en les participants de la Sección Oficial de La Cabina 2020 que s’han dedicat a alimentar la fèrtil relació entre cinema i música.

 

Tuixén Benet feat. Tu Madre

Lo de Tuixén Benet i els videoclips només és un gra d’arena a la platja del que és tota la seua activitat artística. A més de col·laborar com a coreògrafa en multitud de vídeos musicals, Benet ha dirigit diversos projectes visuals amb els quals dotar d’imatge a una cançó. O el que és el mateix: també ha fet videoclips. En el seu currículum estan Les Sueques (banda a la que participa), Vàlius, Christina Rosenvinge o Tu Madre, per a les qui va dirigir aquesta meravella amb ‘Cavall negre’ com a banda sonora. Tuixén Benet participa en la Secció Oficial de La Cabina 2020 amb ‘Aloma i Mila’.

 

Elie Girard feat. La Blogothèque

Per si quedara algú per descobrir La Blogothèque, aquest és el moment. Un regal audiovisual en forma del que ells mateixos van anomenar ‘Take Away Shows’. És a dir: música en directe, moltes vegades itinerant i sempre al carrer o en espais públics. Elie Girard, que participa amb ‘Les Mauvais Garçons’ en la Secció Oficial de La Cabina 2020, ha dirigit molts episodis per a La Blogothèque. Entre ells, destaquen els protagonitzats per Sébastien Tellier a una teulada, Jacob Banks caminant pels carrers de París, Samba de la Muerte a un hangar o The Dø al jardí d’un parc d’atraccions (vídeo amb més de 40 milions de reproduccions a YouTube).

 

Roxanne Gaucherand feat. Oklou

La realitzadora francesa Roxanne Gaucherand, que competeix a la Sección Oficial de La Cabina 2020 amb ‘Pyrale’, també té una sòlida relació amb la música i la direcció de videoclips. Sota el paraigües de Kokoro Films, la productora que va fundar amb Clémentine Vaultier, Sofia Lemos i Bettie Lamoulie, ha dirigit vídeos per a BRNS, Frànçois & The Atlas Mountains y Oklou, amb qui va treballar amb un del seus singles.

 

Brigitte Fontaine: quan la protagonista ets tú

El cas de Brigitte Fontaine és bastant diferent. Als seus 81 anys, a la polifacètica artista francesa li ha donat temps a col·laborar amb infinitat de grups (Sonic Youth, Noir Désir, Grace Jones). En el seu cas, és ella qui apareix en els videoclips. L’actriu, que protagonitza el migmetratge ‘Mords-Les’ de Benoît Délepine y Gustave Kervern, ha publicat una vintena de discos al llarg de la seua prolífica carrera musical, per la qual cosa no és d’estranyar que protagonitze els seus propis videoclips.