No sabem si a València, a Sevilla o a Bilbao es compleix aquell mantra liberal que diu que a Madrid és impossible trobar-te amb la teua exparella. El que sí que sabem és que en La Cabina pots, al cap dels anys, retrobar-te amb companyes de pel·lícula, d’equip. I ho sabem perquè en aquesta edició hi ha diversos exemples de directores i actors que, conscient o inconscientment, van compartir títols i projectes que hui són fils dels quals tirar per a conéixer la seua filmografia.

Maïté Sonnet arriba a la XV edició del Festival Internacional de Migmetratges de València – La Cabina amb ‘Des Jeunes Filles Enterrent Leur Vie’ (‘Burial of Life as a Young Girl’, 2022), el seu primer migmetratge després del seu debut en curt, ‘Massacre’ (2020). No obstant això, no van ser els seus primers passos en l’univers del cinema. Entre 2018 i 2019 va participar en el guió de sis capítols de ‘Demain Nous Appartient’, la segona sèrie francesa a sobrepassar els mil capítols. 

Fins ací, zero unitats de coincidència més enllà que, com a curiositat, en aquesta sèrie va prendre part l’espanyola Victoria Abril. La cosa canvia quan, tirant del fil, descobrim el nom de Saskia Waledisch entre els crèdits del guió. En la mateixa època exacta, la directora de ‘Douceur Intacte de l’Été’ (també en Secció Oficial aquest any) va intervindre en fins a 25 episodis de la sèrie. Des de hui, Waledisch i Sonnet tenen un altre punt comú: la XV edició de La Cabina.

Però no són les úniques que en 2022 tornaran a ajuntar els seus camins professionals. També ho fan els realitzadors neerlandesos Emiel Sandtke (‘Neontetra’, 2021) i Amira Duynhouwer (‘Save It’, 2022). Tots dos participaran en la Secció Oficial del festival amb dues pel·lícules que sorgeixen de la mateixa iniciativa: ’Onze Straat’ és una sèrie de sis migmetratges sobre les vides dels veïns d’un mateix carrer. Val, aquesta era de les senzilles.

Però no es vagen. Encara hi ha més. Dos noms més que brodaran la seua carrera amb el fil comú de La Cabina ja havien treballat en un mateix projecte. ‘Les Rivières Pourpres’ és una sèrie francoalemanya que adapta el famós llibre de Jean-Christophe Grangé (i que ja va portar al cinema Mathieu Kassovitz l’any 2000) des de 2018. Luna Carpiaux i Natacha Krief, totes dues actrius de ‘Des Jeunes Filles Enterrent Leur Vie’, van coincidir en 2020 en la mateixa sèrie. Però això no és tot. Per als amants del doble tirabuixó final: van coincidir en el mateix episodi.

Amb totes aquestes històries de retrobament, al final queda clar: això no és Madrid.