Alicia somia amb ser actriu mentre malgasta el seu talent i la seua força disfressada de pallassa en un circ ambulant. Un que la porta fins a una remota regió muntanyenca lluny de la seua Cuba natal, en la qual no hi ha llum elèctrica i un espectacle propi del segle passat és, no obstant açò, tot un esdeveniment per als seus habitants. Allí coneix a Abelito, un xiquet que pateix d’una malaltia fotosensible i és incapaç de veure la llum del sol. Tots dos busquen una cosa, però cap sap exactament què: un canvi en les seues vides, un gir inesperat, un raig de llum que els de esperança.

Com la protagonista d’aquest relat, Juan Pablo Daranas Molina -que escriu, dirigeix i produeix ‘Crepúsculo’ (‘Twlight’)-, va nàixer a Cuba però avui viu lluny de la illa del Carib. Està establit a Nova York, on va estudiar cinema i des d’on treballa en un sector audiovisual que ho ha rebut amb els braços oberts des que en 2014 recorreguera més de quaranta festivals de tot el món amb el curtmetratge ‘Yunaisy’. Curiosament, un film que narrava la història d’un jove cineasta que rebia una beca per a rodar fora del seu país natal.

Siga més o menys autobiogràfic, ‘Crepúsculo’ és un migmetratge pausat i reflexiu que aprofundeix en el concepte d’un futur lluny de la nostra pàtria, i un present bell però incomprensible. Alejandro Jodorowsky, amb qui Daranas té en comú una cerca de la poètica de la imatge, deia que “les parelles no es troben per pur atzar: alguna cosa les uneix amb obstinats designis”. Eixa ‘alguna cosa’ uneix a Alicia i Abelito, dues ànimes desubicades que troben en la companyia mútua un poco de pau. Almenys fins que isca el sol.

Una simfonia d’imatges i silencis que situen aquest treball entre les últimes tendències del cinema llatinoamericà, a mig camí entre la sequedat de l’Argentina d’Emiliano Torres o la turbiedad de les imatges del Xile de Pablo Larraín.

‘Crepúsculo’ formarà part de la secció oficial en la X edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 16 al 25 de novembre en la Filmoteca de València.

CREPÚSCULO | Juan Pablo Daranas Molina · Cuba · 2015 · 37 min