“Go and take a running jump” és una expressió anglosaxona que s’usa per enviar a algú a “fer la mà”, és a dir, per llevar-se de damunt a algú que comença a molestar-nos. Però també li serveix al director Mike Leigh per fer un joc de paraules que fa referència a l’esport, part important d’aquest migmetratge que va formar part d’una sèrie de pel·lícules realitzades per directors anglesos per celebrar les Olimpíades de 2012, que van tenir lloc a Londres.

Carrera de obstáculos (A running jump) és una comèdia frenètica en què Leigh compta amb actors de la talla de Samantha Spiro o Eddie Marsan, amb qui el director ja havia treballat en diversos dels seus llargmetratges com Vera Drake (2004) o Happy-go-lucky (2008). És precisament en Happy-go-lucky on s’aprecia l’humor llunàtic del qual també participa Carrera de Obstáculos. Així, Leigh contagiarà el públic amb la hiperactivitat desbordant d’una família comuna de l’East London i la seUa passió per l’esport.

A running jump (Mike Leigh, 2012)

Tot i el cinema més pausat i líric de Leigh (recordem el seu últim llargmetratge, Mr. Turner, que li va valer quatre nominacions en la passada edició dels Oscars i que va aconseguir incomptables premis en diferents festivals internacionals), el director anglès posseeix certa debilitat per l’excentricitat de la quotidianitat i als seus personatges sempre els envolta un halo de distracció i absurd que a Carrera de Obstáculos no pot més que provocar el riure de l’espectador.

Aquest migmetratge de 38 minuts posseeix diversos reclams que no poden deixar indiferent: un director consagrat i amb una brillant carrera en el cinema i el teatre, un repartiment exquisit d’actors de llarga trajectòria, i comèdia, molta comèdia, la dosi necessària per no manar a més d’un trist a “fer la mà”.

Carrera de Obstáculos es podrà veure a la VIII edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que se celebrarà al novembre a la Filmoteca de València.

CARRERA DE OBSTÁCULOS (A RUNNING JUMP) | Mike Leigh · Regne Unit · 2012 · 35 min