Explica un mite local macedoni que en la vila privada del mariscal Tito, en Ohrid, es preparava diàriament un menú diferent per si aquest visitava la seua residència d’estiu sense avisar. Tot es disposava meticulosament per a la seua arribada i el servei de la casa del mariscal esperava, amb la taula posada, al líder comunista. A ningú se li permetia provar gens del que es cuinara per a ell, en cap concepte.

Éclair (Sekoj den mora da se jade), de Marko Gjokovic, succeeix al maig de 1980. Cada dia en la vila Biljana és igual a l’anterior: i si avui arriba per fi el mariscal? El servei al complet es prepara per a l’esperada visita. De les cuines ixen suculents menjars que, amb tota probabilitat, ningú provarà. La taula està posada, l’aroma de la carn, les fruites i les espècies es cola entre els passadissos de la casa i l’estricta mirada de Tito vigila cadascun dels moviments dels seus empleats des del retrat que penja d’una de les parets del saló. El xicotet Marko, el fill de la cuinera, va d’ací cap enllà; el cap de seguretat de la vila, que aquesta vegada ha portat a la casa a la seua filla Ana, examina amb deteniment cada racó, per a cerciorar-se que tot està en el seu lloc; els servents ultimen cada minúscul detall: tots els dies no es rep al mariscal Tito i, amb tota seguretat, tampoc avui.

Marko Gjokovic va nàixer a Skopje, Macedònia, en 1984. En 2004 va començar els seus estudis de direcció en l’European Film College de Dinamarca i dos anys després va ingressar en la Facultat d’Art Dramàtic de Skopje. Actualment realitza els seus estudis de post grau en direcció cinematogràfica.

Éclair forma part de la Secció Oficial de la IX edició del Festival Internacional de Mediometrajes La Cabina, que se celebrarà a València del 3 al 13 de novembre.

ÉCLAIR | Marko Gjokovic · Macedònia · 2016 · 30 min