El día de la abuela (Dzien Babci) se celebra a Polònia el 21 de gener des que la revista Mujer y Vida (Kobieta I Życie) ho popularitzara en 1965 i, des d’aleshores, cada 21 de gener els néts envien postals, flors i dolços a les seues àvies i s’organitzen grans reunions familiars per a conservar la tradició.

El día de la abuela és també el títol de la dramedia polonesa de Milosz Sakowskien la qual Tomek, sota la pressió d’un mató amb el qual té un deute, decideix estafar a Judyta, una pobra senyora malalta i indefensa que viu sola en un bloc d’apartaments d’estil soviet. Després de cridar-la per telèfon, la visita i es fa passar per un amic del seu nét amb l’excusa de que ha patit un accident i necessita diners. Judyta accedeix sense pensar-ho: “els diners per al meu funeral…”.

El día de la abuela (Milosz Sakowski, 2015)

Milosz Sakowski va començar estudiant periodisme i va treballar durant cinc anys com a reporter per al canal polonés de notícies TVN24. Un dia va decidir crear històries en comptes de limitar-se a explicar-les, per la qual cosa va deixar el seu treball en la televisió i va ingressar en l’escola de cinema de Gydnia. Ha dirigit el documental Unbreakables (Niezlomni, 2014).

El día de la abuela formarà part de la secció oficial en la IX edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 3 al 13 de novembre en la Filmoteca de València.

EL DÍA DE LA ABUELA | Milosz Sakowski · Polònia · 2015 · 30 min