Una sèrie d’estranys objectes ovoides ha començat a aparèixer als trasters i les cases abandonades d’una xicoteta zona rural en la qual viu José Luis amb el seu avi. Científics de tot el món investiguen el fenomen i, de moment, tots coincideixen que la procedència d’aquests objectes és extraterrestre.

Uranes és ciència ficció. Uranes és un drama familiar. Uranes és un thriller. Uranes és una comèdia àcida.

Aquesta pel·lícula de 60 minuts se sotmet a les directrius del manifest del projecte cinematogràfic #littlesecretfilm. Aquest projecte, iniciativa de Pablo Maqueda i Haizea G. Viana, beu del moviment nord-americà mumblecore sorgit a mitjans de la dècada dels 2000 de la mà de joves directors com Andrew Bujalski (Funny Ha Ha, 2002) i els germans Duplass (The Puffy Chair, 2005). El mumblecore americà es caracteritza pels seus baixos pressupostos i una forma rudimentària de fer cinema en la qual prevalen les històries i els personatges per sobre de la tècnica. Però el projecte #littlesecretfilm, en posseir un manifest, recorda també inevitablement al ja clàssic Dogma 95, sorgit a Dinamarca als noranta, el manifest del qual va calar en la forma de fer cinema de gran nombre de directors més enllà del vell continent.

Uranes (Chema García Ibarra, 2013)

Seguint els dictàmens del manifest de #littlesecretfilm, Chema García Ibarra realitza Uranes amb un pressupost mínim que corre quasi únicament a càrrec del director, sense un guió concret, un equip de rodatge reduït,… L’únic il·limitat és la imaginació i la creativitat del seu director, dues qualitats que irradia en cadascuna de les seues creacions.

Chema García Ibarra (Elx, 1980) es va llicenciar en Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat d’Alacant. Va realitzar la seua primera incursió en el curtmetratge amb El ataque de los robots de Nebulosa 5 (2008). Aquest curt es va convertir en un dels més premiats de l’any 2009, amb més de 110 guardons i 400 seleccions en festivals de tot el món, incloent la Quinzena de Realitzadors del Festival de Cannes, Sundance, Chicago Film Festival o l’Austin Fantastic Fest. El 2010 va dirigir Protopartículas, guanyador d’una menció d’honor al Festival de Sundance. El curtmetratge va ser llistat com un dels millors de l’any per la revista Cahiers du Cinema España.

Uranes ja ha passat pel Festival de Cinema D’Autor (Barcelona, ​​2014) o el BAFICI (Buenos Aires, 2014) i, ara, els estranys objectes ovoides d’Ibarra es colen a la VIII edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que se celebrarà al novembre a la Filmoteca de València.

URANES | Chema García Ibarra · Espanya · 2013 · 60 min