LA NAU (Aula Magna) · Dilluns 20 (18:00)

La secció Inèdits 2017 arranca el dilluns 20 a les 18 hores amb una celebració: es projecta en la desena edició del festival, i 45 anys després de la seua estrena, la pel·lícula que dóna nom al festival. En ‘La cabina’, dirigida per Antonio Mercero (‘Espérame en el cielo’, ‘Verano azul’) i amb guió seu i de José Luis Garci (‘Volver a empezar’), un ciutadà normal queda atrapat en una cabina telefònica, sense saber en cap moment el motiu. Alguns transeünts ajuden, però la majoria d’ells es limita a mirar. Es diu que després de veure el film, alguns ciutadans posaven el peu en la porta de les cabines telefòniques, impedint així que es tancara per complet. Hi ha qui ha buscat metàfores polítiques o socials en ella, encara que Mercero sosté que el que pretenien era fer una pel·lícula de terror.

‘Strip Search’ (‘Seguridad máxima’) dirigida per Sidney Lumet (‘Doce hombres sin piedad’, ‘Tarde de perros’) i escrita per Tom Fontana (‘Oz’) va sorgir a partir de la cultura de la por post-11S. Dos estudiants d’intercanvi són detinguts per activitats sospitoses de terrorisme. Maggie Gyllenhaal interpreta a una xica detinguda a Xina i Glenn Close a una agent del FBI que interroga a un estudiant àrab a EUA. L’angoixa d’aquest film resideix en la vulnerabilitat de les llibertats individuals i la desaparició de la presumpció d’innocència en casos relacionats amb terrorisme i seguretat nacional, després de la publicació de la Patriot Act setmanes després del 11S. Segons la Unió Americana de Llibertats Civils, nombroses persones innocents han sigut detingudes indefinidament i sense càrrecs per interrogatori en recerques terroristes, tal com es mostra en la pel·lícula.

Originalment durava 120 minuts però es va reduir a 56. Va ser objecte de molta controvèrsia en suggerir que Estats Units era un país totalitari, en comparar-ho simètricament amb Xina a través del seu muntatge. De fet Sidney Lumet va dir que després de fer aquesta pel·lícula segurament no tornaria a treballar en el seu país; a més només va ser emesa una vegada en HBO de totes les que havia programades. Posteriorment es va tornar a emetre en 2009, gràcies a xicotetes però efectives peticions a HBO.

‘La cabina’ d’Antonio Mercero i ‘Strip Search’ de Sidney Lumet formen un tàndem realment angoixant. Qui haja gaudit recentment de sèries com ‘Black Mirror’ o ‘The Handmaid’s Tale’, sens dubte aquesta és la seua sessió.