LA NAU (Aula Magna) · Dimecres 22 (18:00)

El tancament de la Cabina Inèdits 2017 és el dimecres 22 a les 18 hores, amb la projecció de ‘El pequeño ladrón’ (‘Le petit voleur’, Érick Zonca, 1999) i ‘Tarde de domingo’ (Basilio Martín Patine, 1960). Com va publicar CulturPlaza fa uns dies, en un article signat per Eduardo Guillot, amb ‘El pequeño ladrón’ ens trobem davant una obra mestra del director francés, que ha signat com a realitzador tres curtmetratges i tres llargmetratges, a més del que rescatem en aquesta secció. Recentment acaba de rodar el seu últim llargmetratge, encara per estrenar, protagonitzat per Vincent Cassel. En ‘Le petit voleur’ seguim el pas a un jove desorientat que després de deixar el seu treball en una fleca, intenta tirar endavant amb un grup de delinqüents que roben en cases de luxe i servint a un dels capitosts. D’una forma semidocumental Zonca fa la seua pròpia denúncia del desarrelament juvenil.

Per la seua banda, Basilio Martín Patino plasma en la pel·lícula de graduació de l’Escola Oficial de Cinema de Madrid, un diumenge qualsevol d’una jove de classe mitjana, en la seua casa. Avorrida, veu per la finestra com altres joves es diverteixen i fins i tot la conviden a eixir de casa. La pel·lícula comença amb un fragment del Llibre del Bon Amor. Veu d’un personatge de l’obra anomenada Trotaconventos, precedent del més conegut personatge de la Celestina.

“Así estades fija viuda et mancebilla,
Sola et sin compannero como la tortolilla:
Deso creo que estades amariella et magrilla”.

Quatre anys anterior a ‘Nueve cartas a Berta’, el seu primer llargmetratge i que va ser guanyadora de la Concha de Plata a la Millor Òpera Primera en el Festival de Sant Sebastià, és un testimoni de l’Espanya de l’època, tal com han sigut moltes de les pel·lícules de Basilio Martín Patino.