“Alguna cosa funciona malament en la meua memòria”, confessa davant la càmera Edward. Té 79 anys i pateix Alzheimer. Al seu fill, Dawid, la memòria li funciona perfectament i recorda molt bé les llargues temporades que el seu pare, mariner de professió, passava lluny de casa sense donar senyals de vida. Li dol pensar el poc que va estar amb ell. Té 38 anys, la seua dona és a punt de donar a llum, i vol formar una família. Vol estar amb el seu fill. No obstant açò, ha de cuidar del seu pare, incapaç de valer-se per si mateix.

La memòria com a únic portador del nostre passat, regeix la nostra conducta i les relacions que establim amb aquells a qui estimem. ‘Me And My Father’ part d’ella per a plantejar una delicada història entorn d’una relació paternofilial que es veu, de sobte, travessada per la incertesa: pot la progressiva pèrdua de memòria reconciliar-nos amb el nostre passat?

Aleksander Pietrzak planta la llavor del dubte en l’espectador d’aquest migmetratge de factura excel·lent que recorre segur el drama i la comèdia amb delicadesa i sobrietat, no en va el realitzador va exercir fa poc d’ajudant d’adreça en ‘El puente de los espías’ de Steven Spielberg.

Un maneig de l’emotiu que demostra que Pietrzak no posseeix solament una mirada àgil en lo formal, també una mà destra en una direcció d’actors que, en aquesta ocasió, es sincronitza extraordinàriament amb Krzysztof Kowalewski i Lukasz Simlat, pare i fill en la ficció. El primer porta més de cinc dècades davant de les càmeres i és un dels actors més respectats de la cinematografia polonesa contemporània. El segon és un talent jove a qui ja vam veure en ‘Magma’, migmetratge que va estar en La Cabina VII.

‘Me And My Father’ formarà part de la secció oficial en la X edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 16 al 25 de novembre en la Filmoteca de València.

ME AND MY FATHER | Aleksander Pietrzak · Polònia · 2017 · 30 min.