Lucas està visitant a la seua germana en una illa remota al sud de Xile abans d’anar-se a viure a l’estranger. Un romanç inesperat sorgeix quan coneix a Antonio, un jove pescador local. A poc a poc la complicitat augmentarà entre ells, fent front als prejudicis d’una societat encara ancorada en vells tabús.
Una nova generació de cineastes i artistes xilens està ampliant les fronteres de la seua cultura, gràcies a l’obertura social, fa alguns anys cap a la llibertat sexual i de gènere, oculta en la clandestinitat durant segles. Exemple d’açò és el cas de la poetisa i premi Nobel Gabriela Mistral, l’homosexualitat de la qual es va mantenir en secret fins i tot després de la seua mort, com si d’un acte criminal es tractara. La fundació que porta el nom de l’escriptora es va oposar a publicar qualsevol tipus d’informació sobre aquest tema, fins i tot es va resistir a acceptar que s’incloguera a Mistral en l’antologia de Juan Pablo Sutherland A cor obert: geografia literària de l’homosexualitat a Xile (Sudamericana, 2002), una de les recerques literàries més exhaustives fins avui sobre la literatura xilena i l’homosexualitat. A Mistral no li la va alliberar de l’estigma fins a 2009. No obstant açò, en els últims anys, alguna cosa s’està movent en el panorama audiovisual xilè. Un dels últims descobriments en aquest camp ha sigut Ignacio Juricic, qui amb Locas perdidas, curtmetratge de 28 minuts, va aconseguir el segon premi de la Cinéfondation en el Festival de Cannes de 2015.
Omar Zúñiga va nàixer a Santiago, Xile. Gràcies al seu talent, va ser beneficiari de diverses beques concedides pel Ministeri d’Educació de Xile per a estudiar en la Universitat de Nova York. Actualment viu entre Brooklyn i Santiago. En 2008, Zúñiga, va fundar la productora xilena Cinestación, sota la qual signa les seues pel·lícules. En 2012 va participar en el rodatge de Tar (The Colour of Time) juntament amb altres onze estudiants de la Universitat de Nova York. Aquesta pel·lícula, que es va estrenar en 2014 i que compta amb actors de la talla de James Franco, Mila Kunis o Jessica Chastain, recorre la vida del Pulitzer C. K. Williams a través dels seus poemes.
San Cristóbal va tenir la seua estrena mundial en la Berlinale de 2015, on es va fer amb el Teddy Award. Actualment Zúñiga treballa en el seu primer llargmetratge: San Cristóbal, que aprofundirà en la història dels dos protagonistes del migmetratge homònim.
Sant Cristóbal forma part de la Secció Oficial en la IX edició del Festival Internacional de Mediometrajes La Cabina, que se celebrarà a València del 3 al 13 de novembre.
SAN CRISTÓBAL | Omar Zúñiga Hidalgo · Xile · 2015 · 30 min