“Em fa moltíssima il·lusió que el Festival de Migmetratges La Cabina s’inaugure amb ‘La veu humana’, el meu últim migmetratge”.

 

* Repte mental: Quantes vegades es diu “migmetratge” en aquest post?

No ho diem nosaltres (spoiler: sí que ho diem), ho diu Pedro Almodóvar en el vídeo d’agraïment del Premi Clar de Llums: ‘La voz humana’ és un migmetratge. Aquesta abundant ensalada de migmetratges en tan poc espai és, en realitat, ridículament xicoteta en comparació amb l’aclaparadora hemeroteca d’articles, reportatges i notícies que enguany s’han referit a l’últim treball del director amb el títol de curtmetratge. Hui no se’ns ocorre millor defensor del format que Pedro Almodóvar, la veritat. “Tenim la gran sort que Pedro Almodóvar haja decidit produir ‘La veu humana’. Poder comptar amb aquest migmetratges en la nostra inauguració ha sigut una alegria i un colp d’energia en un any tan difícil per al sector audiovisual” Sara Mansanet, directora del Festival Internacional de migmetratges La Cabina.

‘La voz humana’, que es va projectar en la inauguració de la XIII Edició de la Cabina el 10 de novembre de 2020, és doblement debutant per a un director amb més de 40 anys d’experiència, dos Oscars i un bon grapat de Goyas, BAFTAs y Globos de Oro. Tal com refereix l’hemeroteca amb reiterada insistència, és el primer treball que Almodóvar roda en anglés; la pel·lícula, protagonitzada per Tilda Swinton, és una adaptació de ‘La voix humaine’, l’obra de teatre de Jean Cocteau publicada en 1930.

És fàcil endevinar que el segon debut almodovarià es refereix a la duració del seu últim projecte. Els 30 minuts de ‘La voz humana’ converteixen a la pel·lícula en el seu primer migmetratge (viva!). Cosa que no succeiria si de veritat es tractara d’un curtmetratge: el director manxec es va estrenar en aquest camp amb ‘Salomé’ en 1978. Tot això fa de ‘La voz humana’ un al·legat (in)voluntari del migmetratge. Una oda al format. Una prova més (i ja van unes quantes) que el migmetratge té entitat i tradició pròpia, i no és exclusiu de directors novells que s’inicien en el rodatge.

 

* La resposta correcta és: 8 (9 amb el titular).