1. Nom femení. Conducta caracteritzada per un excés d’activitat.

 

Així defineix la hiperactivitat el diccionari de la Reial Acadèmia de la Llengua. Tan senzill com això. En el cas de Tuixén Benet és rigorosament cert, mentre entenem excés com alguna cosa que s’ix dels límits de l’ordinari, allò que passa més enllà de la mitjana. Benet, que participa en la Secció Oficial de la XIII edición de La Cabina, té infinitat de cares al marge de la de directora. Donem una ullada al seu abundant currículum professional per a conéixer a la directora del migmetratge ‘Aloma i Mila’ (2020).

 

“Yo soy coreógrafa”

“Jo sóc coreògrafa, bàsicament”. Coreògrafa, això és el primer que és Tuixén Benet. O, al menys, és el que va respondre en aquesta entrevista quan li van preguntar què fa, què és. Graduada en l’Institut de Teatre de Barcelona, Benet té una àmplia experiència en l’art de compondre balls. Sobretot, per a videoclips: especialment conegut és el seu treball en els vídeos de la productora Canadà. ‘New Lands’ (Justice), ‘What You Know’ (Two Door Cinema Club), ‘Trying To Be Cool’ (Phoenix) i ‘The Less I Know The Better’ (Tame Impala) són alguns exemples del seu brillant treball.

 

També en publicitat

Com coreògrafa, Benet no es limita als videoclips. Per descomptat, desplega els seus arts també en pel·lícules (també, clar, en ‘Aloma i Mila’) i, paral·lelament, el seu treball s’ha pogut veure en diferents spots de publicitat. Si encara recordes anuncis d’Evax, Multiópticas, Fujitsu o Thrombocid, aleshores recordes a Tuixén Benet perquè tota la coreografia va ser seua.

 

“Tuixén balla bé, però no l’agrada”

“La Tuixén balla bé, però no l’agrada ballar”. La directora ho reconeix en la mateixa entrevista: no necessita ballar. No obstant això, de tant en tant la pots trobar en videoclips que ella mateixa ha dirigit en l’aspecte coreogràfic. La Tuixén que balla es pot trobar, amb molta sort, en vídeos de Mishima (‘Tot torna a començar’), Battles (‘Ice Cream’) o El Guincho (‘Bombay’).

 

Cap pensant en Les Filles Föllen

Part del seu treball en aquests videoclips estan sota el paraigua de Les Filles Föllen, la companyia de dansa que va fundar i codirigeix amb Margherita Bergamo. Després de coincidir a Barcelona estudiant coreografia i tècniques d’interpretació, ambdues van iniciar una col·laboració que dura ja més d’una dècada en la qual han realitzat gires i guanyat premis com el de nou Talent de Dansa 2011 de l’Associació Professional de Dansa de Catalunya o el Premi del Públic en el Festival Escena Simulacro 2010.

 

I guitarra de Les Sueques

Direcció, coreografia, ball… i música. Concretament, guitarra. Des que van irrompre en 2013 amb el seu primer disc, ‘Cremeu les perles’ (El Genio Equivocado), Les Sueques s’han convertit en habituals de l’escena independent nacional. Entre el punk i el garage rock, sempre amb una lleugera pàtina pop, la banda ha publicat tres discos i actuat en festivals com el Primavera Sound, el Vida Festival o el Truenorayo Fest.