València, 30 d’octubre de 2017. La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València celebra la seua X edició del 16 al 25 de novembre en la qual es projectaran un total de 34 migmetratges a competició, entre la Secció Oficial (24) i Amalgama (10). Com a novetat, enguany es lliurarà a les dues pel•lícules guanyadores a Millor migmetratge un trofeu realitzat per l’artista Raquel Rodrigo (Arquicostura). A més, el festival sempre s’ha caracteritzat per la importància que li atorga al disseny, per açò, en aquesta edició continua el Premi a millor cartell d’un migmetratge de les seccions que competeixen.

El jurat de Secció Oficial està compost per professionals del món del cinema i la cultura que decidiran els premis de les diferents categories: Millor migmetratge, director/a, guió, actor, actriu, fotografia i música.

L’actriu Abril Zamora serà la portaveu d’un jurat compost, a més, per la cineasta i activista feminista Giovanna Ribes, la productora Lorena Lluch i Fidel García-Berlanga, pedagog.

Abril Zamora (Barcelona, 1981) ha participat en sèries com “La que se avecina”, “Los hombres de Paco” o “Hospital Central” i és la creadora i directora de la webserie “Temporada baja”. A més, és una de les protagonistes del documental realitzat per Fernando González Molina, “The best day of my life”, en el qual explica el procés de reassignació de sexe en el qual es troba immersa.

Giovanna Ribes (València, 1959) és membre de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya i fundadora de Dones en Art i CIM (Associació de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals). Guionista i productora de Tarannà Films, a més ha dirigit els llargmetratges “Un suave olor a canela” (2013) i “La família (Dementia)” (2017).

Lorena Lluch (València, 1984) ha produït, entre altres treballs, el curtmetratge “Un Millón” o la webserie “El Partido”, tots dos del director aragonés Álex Rodrigo. A més, com a directora de producció ha participat en els premiats curtmetratges “La Ropavejera”, de Nacho Ruipérez, “Bikini”, d’Óscar Bernácer i “Vampiro”, d’Álex Montoya, i en els llargmetratges “La Família. Dementia”, de Giovanna Ribes, o “Amar”, d’Esteban Crespo. En 2014, al costat del seu soci Cristian Guijarro, creen la productora FILMEU. Lorena és també Presidenta de AVANT – Associació Valenciana d’empreses de Producció Audiovisual i Productors Independents-.

Fidel García-Berlanga Salas, educador infantil compromès amb la renovació pedagògica, es declara gran cinèfil gràcies al seu oncle, el director Luis García Berlanga. Actualment regenta la Venda de Contreras, al costat de la Reserva Natural de las Hoces del Cabriel, en el qual fomenta el turisme cultural i rural.

El jurat d’Amalgama ho conformen Álvaro de los Angeles, sotsdirector d’Activitats i Programes culturals de l’IVAM i creador al costat de Sonia Martínez de Cinema per venir; Áurea Ortiz, Tècnica del departament de programació de la Filmoteca de València i professora associada del departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Autora de “Del castillo al plató. 50 miradas de cine sobre la Edad Media” i “La pintura en el cine: Cuestiones de representación visual”, entre uns altres; i Carles Xavier López Benedí, Director del Col•legi Major Rector Peset de la Universitat de València i Tècnic Superior de Dinamització Cultural del SeDI (Servei d’*informació i Dinamització de la Universitat de València).

Raquel Rodrigo crea el primer trofeu de la Cabina

Els dos films premiats com a Millor migmetratge de Secció Oficial i Millor migmetratge d’Amalgama, rebran un trofeu realitzat per l’artista Raquel Rodrigo, creadora de Arquicostura. Aquesta edició és la primera en la qual es lliurarà un guardó, a més del premi econòmic.

Raquel Rodrigo naix a València en 1984 i estudia Belles arts i Interiorisme comercial i escaparatisme. Actualment exerceix d’escenògrafa, interiorista i escaparatista i es caracteritza per la cerca constant d’unir art i disseny, tradició i contemporaneïtat, l’artesanal amb l’industrial en el seu treball. El brodat de punt de creu és una tècnica de brodat tradicional, un art internacional, femení i invisible que ha vestit llars durant tota la història. Amb Arquicostura pretén crear un discurs entre el públic i el privat, portant als carrers el punt de creu, una segona pell que s’incrusta en edificis, parcel•les, fins i tot no-llocs i transmetent a l’espectador una relació personal amb la seua pròpia història, la seua llar, la seua família, les seues mares i àvies, totes les històries explicades i per explicar.

Per a la X edició de la Cabina, Raquel Rodrigo ha creat “dos dissenys diferents que, junts, formen un. Es completen l’u a l’altre” i ens avança: “he volgut fer al•lusió al temps utilitzant el rellotge del cartell d’aquesta edició entre els dos trofeus, de manera que en separar-los només queda mig rellotge, la durada les pel•lícules del festival”. Els dos trofeus estaran exposats en el Centre Cultural La Nau com a part de l’exposició que s’obrirà al públic el dia 8 de novembre amb la retrospectiva de tots els cartells que han sigut imatge de la Cabina des de la seua primera edició.

Consolidació del Premi al Millor Cartell

Enguany a més, continua el Premi al Millor Cartell d’un migmetratge de Secció Oficial i Amalgama, que serà seleccionat per un jurat expert en la matèria format per il•lustradors i dissenyadors: Paula Pérez i de Lanuza (Paulapé), Luis Demano, Ibán Ramón Rodríguez, Núria Riaza, Sebastián Alós i Xavi Calvo.

La X edició de la Cabina – Festival Internacional de *Mediometrajes de València està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, l’Institut Valencià de Cultura, Conselleria de Cultura a través de la Direcció general de Cultura i Patrimoni, el Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana i la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme. Compte així mateix amb la col•laboració de l’Ajuntament de València, Palau de la Música i el patrocini oficial de Cervesa Turia i Caixa Popular.

Premsa La Cabina – Festival Internacional de Migmetratges de València

Olga Palomares – 665 365 687 – prensa@lacabina.es