Kiryū és una ciutat de la prefectura de Gunma, Japó, en la qual la indústria tèxtil ha tingut sempre un pes preponderant. Allí viu Kohei, un home solitari, solter i introvertit que malgasta les seues hores en una fàbrica de teixits en hores baixes. Un dia, dóna amb una cançó d’una ‘idol’ local cridada Memetan, que resulta ser la filla del seu perruquer. L’home, sense voler-ho, s’enamorarà de la seua idea mental de la jove i per a acostar-se a ella, li dissenyarà un vestit.

En la cultura pop japonesa, l’arrelament de la figura de la ‘idol’ adolescent és absolutament fonamental per a entendre l’auge del J-pop i altres fenòmens musicals contemporanis. Tant és així que el seu abast és difícilment calculable, havent-se infiltrat en quasi totes les dimensions artístiques de la cultura popular de forma expansiva, des de l’anime fins al disseny gràfic que hi ha darrere d’una caixa de cereals.

‘Ochiru’ ofereix una tendra mirada cap al paper que la figura de la ‘idol’ juga en el local: una jove somia amb eixir de la seua ciutat i triomfar cantant a Tòquio. Un senyor s’enamora d’ella. I entre ells dos hi ha una bretxa generacional infranquejable. Àmpliament adobat en el llenguatge del videoclip, Kazuya Murayama imprimeix en ‘Ochiru’ una delicadesa i un afecte especial entorn del món de la fama i les ídols adolescents. Coneixedor de l’univers en el qual es desenvolupa després d’haver treballat per a nombroses ex ‘idols’ nipones, com Yanakoto Sotto Mute, i britàniques, com Charli XCX, no sorprèn trobar un equilibri exquisit entre netedat i sentimentalisme que s’infiltra en la posada en escena i les actuacions de ‘Ochiru’.

El seu primer migmetratge resulta ser una fantàstica exploració d’un fenomen en constant debat, ací tractat com a fase emocional cap a la maduresa. Tant la que necessita un home de 40 anys incapaç de mantenir relacions socials estables, com la qual afronta una adolescent en conèixer l’acritud de l’edat adulta.

‘Ochiru’ formarà part de la secció oficial en la X edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 16 al 25 de novembre en la Filmoteca de València.

OCHIRU | Kazuya Murayama · Japó · 2017 · 30 min.