Hassan ha vist tres vegades ‘Spider-Man’, se la sap de memòria i li encanta. Quan s’assabenta que van a projectar ‘Spider-Man 3’ en el cinema de la seua ciutat, decideix que no es la perdrà per res del món. En contra de la seua determinació confabula la resta: no té diners per a pagar-se l’entrada, la seua mare es nega a donar-li-ho, els seus amics no li’l poden prestar i no tindrà una altra oportunitat… és l’última projecció d’un cinema que tancarà per sempre el matí següent.

En Azemmour, una ciutat de 40.000 habitants situada en la costa atlàntica del Marroc, l’últim cinema va tancar fa una dècada. És el cinema que Ayoub Layoussifi retrata en ‘Tikitat-a-soulima’, però també és el reflex de centenars de sales que de llarg a llarg del Marroc han anat baixant les persianes els últims anys. A totes dedica el realitzador la seua mirada esperançadora.

‘Tikitat-a-soulima’ és una bella rondalla que el director i actor va escriure amb Hadrien Krasker. “Aquesta trista realitat va ser l’inici de la nostra amistat”, explicava en una entrevista al seu pas pel prestigiós festival Clermond Ferrand. “Al Marroc es tanquen sales de cinema una després d’una altra. I seguint les pistes arribem Azemmour que per a nosaltres representava la ciutat sense cinema”. Però no és l’única: “Fa 30 anys teníem 280 cinemes al Marroc. Avui tenim 37. És impactant i cal fer o dir alguna cosa sobre aquest tema, no?”, reflexionava el realitzador.

Açò és justament el que fa el migmetratge que ens ocupa, construir un discurs des de la mirada d’un xiquet, sobre el que significa el cinema i la pèrdua cultural que suposa la seua progressiva desaparició. Hassan, com Totó en el ‘Cinema Paradiso’ de Giuseppe Tornatore, no estima el setè art per si mateix. Un projector, una pantalla i una sala a les fosques són molt més que eines d’entreteniment. Són portes a la imaginació i a l’experiència. Armes carregada de futur que ‘Tikitat-a-soulima’ ens ensenya a valorar.

‘Tikitat-a-soulima’ formarà part de la secció oficial en la X edició del Festival Internacional de Migmetratges La Cabina, que tindrà lloc del 16 al 25 de novembre en la Filmoteca de València.

TIKITAT-A-SOULIMA | Ayoub Layoussifi · Marroc/França · 2016 · 30 min.